26 декември 2010 г.

Тиквеник





Това е любимата ми баница. Слабо казано. Обожавам тиквеник. С чаша кисело мляко мога да си хапвам както на закуска, така и на обяд; на вечеря. И е хубаво, защото други любители на тази вкусна баница у нас няма. Е, девойчето рядко хапва, но - твърде рядко. Ето го в съвсем простичкия му вид - тиква и канела, захар, кори, мазнина. Не обичам с галета, сироп..... Ако може и с ръчно точени кори да е :) 


Продукти: ( тавата е ок. 35/20 см)
1 пакет кори (500 г)
около 800 гр. обелена и почистена тиква
1 пак. масло (125гр)
1 пак канела (10гр)
1 чаша (от 300 мл) захар

2 с.л. мед
2 с.л. вода

Приготвяне:
* Тиквата се настъргва на ситно ренде. Изстисква се леко с ръце.
* Заедно с маслото и захарта се поставя в тенджера и задушават около 10 мин. - да се поизпари водата, отделяща се от тиквата. Охлажда се. Прибавя се канелата. 
* Вземат се по две кори (или три, но го предпочитам по-сочен) и разстилат върху хартия за печене.
* Част от плънката (разделена на око на 7-8 части) се разпределя върху кората.
* С помощта на хартията (повдига се, за да се навие по-лесно) се завива нестегнато руло, което се намачква леко и поставя в тава, тънко намазана с олио или масло.
* Така се навиват и другите кори, докато свършат. Отгоре пак се намазва с четка и олио.
* Пече се в загрята фурна на 180* до зачервяване.
* Медът се разтваря във водата и с него напръсква готовата баница.
* Завива се с кърпа за 10-15 мин.



и вариант с орехи


15 коментара:

  1. Пепи,
    много е хубав! Весели празници за теб и семейството ти и все такива хубави гозби да готвиш :)

    ОтговорИзтриване
  2. Пеп, да "скокнеш" до нас за Нова година :))))
    Прекрасен е!!!!!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Дани, благодаря ти. Хубави празници и на теб!
    Дани, да скокна, щом казваш :) Сигурна съм, че ще ми хареса на гости при теб :))

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесен е! Честита Коледа! Бъдете здрави и много щастливи! Безброй сбъднати желания! Весели празници! :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Дай малко насам :)), че тази година още не съм яла тиквеник :(
    Изглежда мнооого вкусно, Пепи!
    Хубава седмица :)

    ОтговорИзтриване
  6. Приказен, предполагам, че не е останало и троха от него. Взимам си виртуално парче..., добре де, нека са две!
    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  7. Иночка, запрятай ръкавите :) лесна работа е!
    Миленка, благодаря ти! Хубави празнични дни и на теб!
    Еви, ама то едно няма вече, ти за второ питаш :))
    Прегръдка и хубави, весели зимни дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесна рецепта, Пепи, много изчистена, обожавам такива неща. И аз не винаги го клепам моя с много допълнения.:)))
    Честита Коледа, бъди здрава, много, много щастлива и обичана!:)))

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотно изглежда!!! Вкъщи майка ми е майстора по приготвяне на тиквеник, но като гледам твоя, :) ще ме изкушиш и аз да запрятам ръкави - за Новогодишната трапеза...

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесен тиквеник,
    обичам тиква и твоят вариант ми харесва много.
    Благодаря, Пепи,
    здраве и много кулинарно вдъхновение и през новата година, Диана

    ОтговорИзтриване
  11. EEE, Стоева!
    този тиквеник сега го виждам за 1ви път, но ми се прииска да посегна и да си взема!
    Всъщност търся гевречетата с медена вода и сусам, но къде ли си ги сложила???

    ОтговорИзтриване
  12. Райна, виждам, че си ги намерила :) Да знаеш, че търсачката тук работи.

    ОтговорИзтриване
  13. Пепив, огромно благодаря. Не знам дали осъзнаваш мащабите на това колко ни е полезен този блог 🥰

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...