29 май 2015 г.

Кисело зеле с патешко месо


      Това студено време си е точното време за едно кисело зеле :smile1: Сега оплаквания, че нямате кисело зеле не приемам :) който си прави кисело зеле, обикновено прибира във фризера, или в буркани, последните зелки. Който пък не прави - ползва готови буркани от магазина, а там винаги има.  Аз така или иначе целогодишно си готвя кисело зеле. Дори зелев сок във фризера имам в малки бутилки - за по едно готвене.
      Тук обаче предложението ми е по-скоро заради патешкото месо. Напоследък често се предлага в едни вериги магазини, но с доста неприлична цена за патешки бутчета :) Тройна на тези, които аз купувам от магазин за патешки продукти. Дори в кварталния супермаркет има патешки продукти, замразени, естествено, на много прилични цени. И често купувам от там патешки бутчета и маншони  за готвене с ориз, зеле, или с картофи и шийки за супа.  Тук точно зелето е с патешки маншони - онези малките "бутчета", които се намират до крилцата. Показвам ги, тъй като доста хора питат какво е това "маншони". Обикновено имат малко повече перушина, но тя се чисти лесно.  Имат и мазнина, както и патешките бутчета и затова за ориз и картофи  ги варя предварително - ако е много мазен бульона, охлаждам и отделям част от мазнината. За сотирани картофи е много добра добавка. Но за киселото зеле  мазнината е приемлива и ги слагам сурови.  



Продукти за 4-5 (примерно) порции :)
1 пакет патешки маншони (или бутчета) около 1кг 
кисело зеле - около 1,3- 1,5 кг 

сок от кисело зеле 0,5л. или 1 ч.л. лимонтозу 
по 1 к. л. кимион и копър (семена) 
и тук добавка от кървавица, която си купих от Велинград и прибрах във фризера за готвене. Слагам по няколко парченца от нея.  Икономично, но за аромат :))) 

ориз и червен пипер  по желание 
олио - ако няма мазнина па патешкото месо 
 

Приготвяне: 
* Зелето се нарязва и поставя в тавата за готвене.  Поръсва се с подправките и разбърква. 
* Върху него се нареждат патешките маншони/бутчета и парчета от кървавицата 
* Налива се зелевия сок, още толкова вода и тавата покрива със фолио. 
* Пече се във фурната - първо 20-30 мин. на 220*, а когато се  чуе, че зелето къкри - фурната се намалява на 160*. Така се пече около 1,30-2 часа. Развива се и запича за  10-15 мин :) за тен. 

Ако ще се прибавя ориз - тук е момента - повдига се зелето, там, където е само зеле и под него поставя по 1/2 лъжица ориз - това са  10-на местенца, под което слагаме ориза. И тук трябва да се погледне ще има ли достатъчно течност, която да стигне за набъбването на ориза. Ако няма - долива се вряла вода. Такава се разклаща внимателно, за да се разпредели ориза на дъното и връща във фурната,  да се запече за още 20-на мин, докато се сготви и ориза. 

Долу варианта е с червен пипер и ориз.  Това с тавата е само зеле, без ориз и червен пипер, но в готов вид не е стигнало до снимка. 

И сега готвене в  слоукукъра - крок-пот. 
Поставя се половината зеле в гърнето на уреда, върху него месото, а върху вмесото - останалото зеле с всички подправки. 
Включва се уреда и се готви  на І степен (ниската) за 8 часа, или на ІІ (по-високата) за 6 часа.  



16 коментара:

  1. Пепи, киселото зеле винаги е вкусно! А аз зелев сок обжавам да пия - макар да не страдам от махмурлук. ;)
    Чудна ти е порцията!
    Поздрави. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз обичам зелев сок да пия, Гери :) С баничка дори :)))
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  2. Пепи .... а пък как ми раздразни вкусовите рецепторииии .... мале :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. леле Даниии :) ами сега? Нямаш ли зеле там?

      Изтриване
  3. Кисело зеле с ориз обичам, а с патешко ще е чудно. Имам кисело зеле в буркани, остава да открия патешко;). Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако трябва да помагам с жокер къде има патешки продукти :) Особено за супа много ги харесвам :)

      Изтриване
  4. Обичам всякакво зеле и по всяко време...
    Чудесна рецепта, Пепи, твоето предложение изглежда страхотно,
    а аз си харесах идеята за постно печене, с добавката на ориз.
    Благодаря, сърдечни поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря ти, Диди, поздрави и на теб и хубава седмица!

      Изтриване
  5. Аааа,така няма да се разберем,какво кисело зеле ми се блещи тук,а аз вече колко дни съм в очакване на ягодовия чийз.Колкото и да е студено в момента,искам негооооо и ще си го чакам :) .
    А гозбата ти е беспорно много вкусна.
    Прегръдка,мила Пепи,и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чийзкейка е като предните, които ги има публикувани и ще прескоча описването му :) защото точна рецепта за него няма. Но пък ако имаш път насам - ще спретна, да се почерпим :)
      Прегръдка и за теб, мила и хубава нова седмица!

      Изтриване
  6. Вкусотия, откъдето и да го погледнеш:)

    ОтговорИзтриване
  7. Че е вкусно - вкусно е, но аз готвя 2-3, максимум 4 пъти кисело зеле зимата, а за лятото - хич не ми върви. Преди години слагах във фризера, но като сготвя - и никой не го яде, затова вече слагам 1-2 пакета само за сарми, но и те се подмятат. Подсещаш ме дори, че имам кутия с капама от коледа:))
    Така че си запазвам за зимата това предложение, Пеп - с патешко, да е по-мазничко:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весе, хубавото на зелето е, че като сготвиш, може да прибереш половината във фризер и да ядеш, когато на теб ти се иска :) С патешко е чудно, да :)

      Изтриване
  8. Уважавана рецепта у дома, и както тия дни готвих патица, съжалих че нямам кисело зеле във фризера (много го обичат вкъщи и го изядоха), та я ядохме натурално печена.
    Облизах се и на тая рецепта :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооооо, ние толкова кисело зеле зимата едва ли ядем, но нали го прибирам в буркани и фризера - лятото и есента ни е много сладко :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...